Programma
Voor het seizoen 2023-2024

Zondag 17 september
Jolente DeMayer & Nikolaas Kende, viool en piano, klassiek

Zondag 15 oktober
Claudia y Manito, harp en gitaar, Zuid-Amerikaans, zigeunermuziek

Zondag 19 november
Jamie de Goei, orgel

Zondag 17 december
The Poet trio, jazz (Chet Baker, evergreens, kerststukken)

Zondag 28 januari (4e zondag van de maand)
Nieuwjaarsconcert Helvoirtse Harmonie "Kunst Adelt"

Zondag 25 februari (4e zondag van de maand)
Joshua Tavenier, Alexander Jansen, viool en piano, modern (Riffs, Joey Roukens)

Zondag 17 maart,
Laureaat van het Internationaal Vocalisten Concours

Zondag 21 april
Amstel Quartet, saxofoons, o.a. Arvo Pärt, Jürg Frey, George Pelecis

Zondag 26 mei
Capella Brabant, traditionele koormuziek in een modern jasje


Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Inmiddels staat op 19 november a.s. het derde concert van dit seizoen op het programma. Wij kijken met veel plezier terug op het Beethovenconcert in september en het optreden van Claudia y Manito in oktober. Tijdens het komende concert is er weer een hoofdrol weggelegd voor het prachtige orgel van de kerk. Het orgel zal worden bespeeld door Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk in 's Hertogenbosch.

De informatie die Els Knoope over dit concert en over het orgel geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk, Van Grevenbroeckstraat in Helvoirt. De kerk is open vanaf 11.45 uur.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag weer op 19 november a.s.

Mariette van Dam
VoorzitterORGELMUZIEK IN DE OUDE KERK
door Els Knoope

Het orgel in de Oude Kerk is zeker het bekijken én het beluisteren waard. Het orgel is een geschenk van jhr. Marinus de Jonge van Zwijnsbergen (burgemeester van Helvoirt) en zijn echtgenote jkvr. Sara Orth van Nijenrode. Het orgel draagt hun beider wapenschild. Dat het orgel een fantastische klank heeft, kunt u in dit bijzondere Noten op de Noenconcert beluisteren want dan komt Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk in 's Hertogenbosch, het orgel bespelen.

Jamie legt uit waarom hij juist voor het orgel koos. ‘Ik ben orgel gaan spelen omdat ik er altijd door gefascineerd ben geweest. Mijn tante speelde orgel en als kind van drie mocht ik aan haar orgel spelen. Later in de kerk was ik altijd geboeid door het orgel. Het is een machtig, kleurrijk instrument, eigenlijk een orkest op zichzelf!’

Jamie de Goei (1976) ontving orgellessen van Jan van Leeuwen en Jacques van den Dool. Laatstgenoemde bereidde hem voor op het conservatorium.
Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, studeerde Jamie orgel. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma's Eerste Fase Muziek en Tweede Fase Orgel (tegenwoordig bachelor en master). Daarnaast behaalde hij het diploma Kerkmuziek. Hij behaalde tijdens zijn studie de eerste prijs bij het Internationaal Orgelconcours voor Orgelstudenten te Leiden, categorie Romantiek (1998). Jamie geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland.

Over het Noten op de Noenconcert zegt Jamie: ‘Ik speel geen kerkmuziek; het programma heb ik opgebouwd rond Nederlandse componisten. De enige uitzondering hierop is Mozart, maar die schreef op 9-jarige leeftijd een variatiereeks over het Nederlandse lied "Laat ons juichen Batavieren" en past om die reden weer in het thema. Ik speel onder andere stukken van Sweelinck, deze kent iedereen nog wel van het briefje van 25 gulden. Ad Wammes componeerde veel muziek voor NPO/NTR-televisie en collega Margreeth de Jong schreef muziek die tegen de lichte muziek aanleunt en daardoor - net als de muziek van Ad Wammes - niet zo stereotiep als orgelmuziek klinkt.’

Het orgelconcert is op zondag 19 november in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15. De kerk is open vanaf 11.45 uur.

Het concert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld.

VURIGE ZUID AMERIKAANSE KLANKEN BIJ NOTEN OP DE NOEN
door Els Knoope

We begonnen dit Noten op de Noenseizoen met Beethoven, gespeeld op piano & viool. Nu nemen wij u mee op een muzikale reis door Zuid-Amerika. Het is juist die variatie die de Noten op de Noenconcerten zo aantrekkelijk maken. Voor u treden op Claudia y Manito.

Claudia van Trigt heeft het gevoel voor de Zuid-Amerikaanse muziek van thuis uit meegekregen. Van haar Surinaams/Antilliaanse vader heeft zij het temperament, en van haar Indische moeder het fijnbesnaarde geërfd. Haar vader was gitarist in diverse Latin combo’s. De beginselen van gitaar heeft ze van hem geleerd. Als kind was zij al gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon. Thuis was er echter geen harp. Toen was zij aangewezen op de gitaar. In het begin van haar studie klassiek gitaar op het conservatorium merkte ze dat ze een andere kant op wilde. Toen heeft zij zich bekwaamd in het Latijns Amerikaanse genre. De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was bij Claudia niet verdwenen. Daarom heeft zij een authentieke harp besteld uit Paraguay. Door zelfstudie en veel muziek luisteren heeft zij zich dit instrument meester gemaakt. Bij dit optreden gaat de Paraguayaanse harp met haar melancholische geluid een dialoog aan met de flamencogitaar. Betoverende melodieën en tot de verbeelding sprekende improvisaties nemen de luisteraar mee naar een gevoelswereld vol passie, weemoed en hartstocht.
Liefdesperikelen zijn hierin veelal bezongen onderwerpen. Het vurige spel van gipsy flamenco gitarist Manito geeft deze nummers een extra kleur. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Manito had op zijn zevende al belangstelling voor de gitaar. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France-stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij. Manito heeft altijd een voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Tijdens concerten speelt Manito flamenco- en zigeunertraditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron van deze nummers.Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Het nieuwe seizoen van Noten op de Noen staat weer voor de deur en we zijn blij dat we er ook voor dit seizoen in geslaagd zijn u opnieuw veel mooie concerten aan te kunnen bieden. We trappen af op zondag, 17 september a.s. met twee vooraanstaande en internationaal gelauwerde musici, nl. violiste Jolente de Maeyer en pianist Nicolaas Kende.

De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven, is zoals gebruikelijk onder dit bericht opgenomen.
Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk, Van Grevenbroeckstraat in Helvoirt. De kerk is open vanaf 11.45 uur.
Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag weer op 17 september a.s. voor het begin van een mooi nieuw seizoen Noten op de Noen-concerten!

Mariette van Dam
Voorzitter


HET NIEUWE NOTEN OP DE NOENSEIZOEN GAAT BEGINNEN!

De zomer nadert zijn einde. De scholen en (sport)clubjes zijn weer begonnen en langzaam vervallen we in de routine van alle dagen. Natuurlijk hopen we op een mooie nazomer, maar we kunnen al zien dat de herfst zijn entree gaat maken. Ook het bestuur van Noten op de Noen maakt zich op voor het nieuwe Noten op de Noen-seizoen 2023/2024. Zoals u weet is een goed begin al het halve werk en daarom starten we met twee zéér getalenteerde artiesten. Voor u treden op: Jolente de Maeyer (viool) en Nicolaas Kende (piano).

Jolente De Maeyer is een van de meest toonaangevende Belgische violistes, zij heeft haar virtuositeit en gepassioneerde interpretaties naar een divers wereldwijd publiek gebracht. Ze wordt erkend als een uitzonderlijk begaafd kunstenaar, wat tot uiting komt in de vele prijzen en uitbundige recensies die ze heeft ontvangen. ​Als winnaar van verschillende internationale wedstrijden in Portugal (Cardona Competitie), Rusland (Liana Issakadze Competitie) en Londen (Benjamin Britten Competitie), begon de internationale carrière van Jolente met een succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. ​Vervolgens concerttournees in Europa, de Verenigde Staten en Zuid Afrika. Na een uitnodiging van Yehudi Menuhin toen ze 14 jaar oud was, studeerde Jolente aan de Yehudi Menuhin School in de buurt van Londen. Ze vervolgde haar studie in Londen, Berlijn en Waterloo.
​Jolente is viooldocent aan het Conservatorium van Tilburg en heeft masterclasses gegeven in België, Duitsland, Italië, Portugal en de VS. De cd 'Kreutzersonate' met duopartner Nikolaas Kende werd bekroond met een Gold Label.

Nikolaas Kende (piano) wordt geprezen om zijn poëtische spel en eerlijke, gepassioneerde muzikaliteit.
Zowel als solist en als kamermuzikant is hij een veel gevraagd pianist op internationale concertpodia.
Hij is winnaar van verschillende prijzen en heeft een succesvolle tournee gemaakt door Amerika en China.
Al meer dan 20 jaar speelt hij samen met Jolente de Maeyer. Nikolaas studeerde in Antwerpen, Amsterdam, München en Fiesole. Nicolaas geeft les aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen, hij geeft masterclasses in België, Duitsland, Italië, Portugal, Texas, Californië, en China. Jolente en Nikolaas treden voor u op zondag 17 september in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15.

De kerk is open vanaf 11.45 uur.