Programma
Voor het seizoen 2023-2024

Zondag 17 september
Jolente DeMayer & Nikolaas Kende, viool en piano, klassiek

Zondag 15 oktober
Claudia y Manito, harp en gitaar, Zuid-Amerikaans, zigeunermuziek

Zondag 19 november
Jamie de Goei, orgel

Zondag 17 december
The Poet trio, jazz (Chet Baker, evergreens, kerststukken)

Zondag 28 januari (4e zondag van de maand)
Nieuwjaarsconcert Helvoirtse Harmonie "Kunst Adelt"

Zondag 25 februari (4e zondag van de maand)
Joshua Tavenier, Alexander Jansen, viool en piano, modern (Riffs, Joey Roukens)

Zondag 17 maart,
Laureaat van het Internationaal Vocalisten Concours

Zondag 21 april
Amstel Quartet, saxofoons, o.a. Arvo Pärt, Jürg Frey, George Pelecis

Zondag 26 mei
Capella Brabant, traditionele koormuziek in een modern jasje


Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Het voorjaar is begonnen en de klok is vooruitgezet. Dat betekent dat de kleuren in de natuur terug gaan komen.
Noten op de Noen biedt u in deze tijd van het jaar graag een kleurrijk geluid tijdens het concert op 21 april a.s. dat wordt verzorgd door saxofoonkwartet het Amstel Quartet uit Amsterdam.

Aanvangstijd zoals altijd 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt. De kerk is open vanaf 11.45 uur.

De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.

U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen. Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 21 april a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

Het Amstel Quartet in Noten op de Noen
door Els Knoope

Het Amstel Quartet is een saxofoonkwartet uit Amsterdam. Niet voor niets noemde de Nederlandse pers dit kwartet het meest kleurrijke saxofoonkwartet ter wereld, met een grote schare fans.

Het kwartet bestaat uit:

Vitaly Vatulya: sopraansaxofoon. De internationaal befaamde solist werd prijswinnaar van meer dan twintig nationale en internationale competities, waaronder ‘Delphic Games,’ een van de meest prestigieuze competities in Rusland, de eerste prijs op de Internationale Saxofoon Competitie 'Marco Fiorindo' en de Internationale Saxofoonwedstrijd in Nova Gorica (Slovenië).

Olivier Sliepen: altsaxofoon. Olivier studeerde saxofoon in Luxemburg, daarna aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2002 een uitstekende bachelor behaalde en in 2004 een master met onderscheiding. Hij was de winnaar van het Concours de l'EMCY in 1995 en van de Gustav Bumcke Competitie in 1999.

Bas Apswoude: tenorsaxofoon. Bas werd al op 4-jarige leeftijd gegrepen door de saxofoon. Het was echter niet in eerste instantie het geluid of de veelzijdigheid van het instrument wat hem aantrok. De vorm en het glimmende zilverachtige uiterlijk hadden een magische aantrekkingskracht op hem. Na 40 jaar is het enthousiasme voor het instrument nog steeds even groot en combineert hij het geven van lessen met het geven van concerten.

Harry Cherrin: baritonsaxofoon. Harry, is een Amerikaan die naar Nederland kwam om bij Arno Bornkamp te studeren. Hij speelt niet alleen, hij schreef ook mee aan de cd die de titel American Dream meekreeg en gepresenteerd werd aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen. Het repertoire is net zo breed als de titel suggereert en bestaat uit Amerikaanse werken uit de periode 1979 tot heden.

Het Amstel Quartet heeft opgetreden in gerenommeerde zalen als het Amsterdamse Concertgebouw, de Philharmonie in Luxemburg en Carnegie Hall in New York en heeft getoerd in Europa, Rusland, het Midden-Oosten, China, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Het Amstel Quartet heeft verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de Concert Artists Guild Management Award, de Kersjesprijs en de Gaudeamus International Interpreters Prize.

Het concert bij Noten op de Noen is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld. U kunt zich aanmelden via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u binnen lopen. U bent van harte welkom.



Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Traditiegetrouw werd het januariconcert verzorgd door Harmonie Kunst Adelt, dit maal onder leiding van de nieuwe dirigente Anneke Konings-Kros. Het was een geweldig optreden! En nu is het tijd om u de informatie te sturen over het concert op 25 februari a.s. Voor u treden dan op twee jonge artiesten die inmiddels nationaal en internationaal behoorlijk aan de weg timmeren, nl. pianist Alexander Jansen en violist Joshua Tavenier. Het belooft weer een optreden van hoog niveau te worden.

De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u zoals gebruikelijk onder dit bericht. Het concert vindt in verband met carnaval plaats op zondag 25 februari a.s. De aanvangstijd is om 12.15 uur. De kerk is open vanaf 11.45 uur. U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen. Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 25 februari a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


Februariconcert Noten op de Noen
door Els Knoope
Het februariconcert belooft bijzonder te worden. Voor u treden op pianist Alexander Jansen en violist Joshua Tavenier, twee veelbelovende jonge talenten.

Alexander Jansen is geboren in de lente van 2005 in de mooie stad Utrecht. Al vroeg kreeg hij pianolessen van zijn moeder, pianodocente E. Jansen. Naast pianospelen componeert hij ook zijn eigen muziek. Het beste voelt hij zich op het podium als hij een concert geeft of deelneemt aan een concours: “Daarbij breng ik de klank en het gevoel van de muziek, zoals de componist deze heeft bedoeld, over op het publiek.”

Van 2015 tot 2023 maakte Alexander deel uit van de Academie Muzikaal Talent studie voor jong talent aan het Conservatorium Utrecht. Nu volgt Alexander de bachelor piano-opleiding aan het conservatorium. In het voorjaar van 2022 werd Alexander door de beroemde pianist Lang Lang, uit vele duizenden jonge pianisten van de hele wereld, gekozen om als enige Europese pianist deel te nemen aan het scholarship van de “Lang Lang Foundation”.

Gedurende zijn muzikale ontwikkeling heeft Alexander vele successen behaald: meerdere prijzen bij internationale concoursen in Amsterdam, Antwerpen en Zwitserland. Als winnaar van het Spotlight Concours speelde hij met Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij trad op in het programma “Podium Witteman”. Verder heeft hij concerten en recitals gegeven in het Concertgebouw Amsterdam, Tivoli Vredenburg Utrecht en De Nieuwe Kerk Den Haag. Tevens nam hij deel aan Internationale festivals in New York, Zwitserland en Oxford.



Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden, Namens het bestuur van Noten op de Noen wens ik u een goed en voorspoedig 2024, waarin wij elkaar hopelijk regelmatig bij onze concerten mogen treffen.

Het eerste concert dat wij dit jaar organiseren is traditioneel het Nieuwjaarsconcert van de Helvoirtse Harmonie Kunst Adelt, dit jaar op 28 januari a.s. Vorig jaar namen wij bij het Nieuwjaarsconcert na 33 jaar afscheid van dirigent Alphons van Stenis. Dit Nieuwjaarsconcert is het eerste onder leiding van dirigente Anneke Konings-Kros. Wij wensen haar veel succes en hopen dat zij de traditie de komende jaren met de Harmonie zal voortzetten. Voor verdere informatie over Anneke verwijs ik u graag naar de informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft en die u onder dit bericht kunt vinden.

De aanvangstijd is zoals gebruikelijk om 12.15 uur. U kunt zich aanmelden via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 28 januari a.s.!

Mariette van Dam
Voorzitter

NIEUWJAARSCONCERT IN HELVOIRT
door Els Knoope

Het verheugt ons zeer om het traditionele maar altijd weer bijzondere begin van het nieuwe muziekjaar te kunnen aankondigen met het Nieuwjaarsconcert van Harmonie Kunst Adelt.

Het Nieuwjaarsconcert is een traditie geworden. Het woord traditie komt van het Latijnse woord trádere dat overleveren betekent. Al sinds 1970 start Kunst Adelt het nieuwe muzikale jaar in de Noten op de Noenconcerten. Natuurlijk – en dat is ook traditie - blikken we terug op het afgelopen Noten op de Noenjaar. Vele muziekstijlen hebben we gehad. Zuid-Amerikaans, orgel en het laatste concert was een eerbetoon aan jazz legende Chet Baker. We kijken niet alleen terug maar ook vooruit. Er staan vele mooie, bijzondere concerten op de planning. (Zie ook onze website: www.Notenopdenoen.nl (http://www.notenopdenoen.nl/).) Wij, het bestuur van Noten op de Noen, wensen u een jaar toe waar veel muziek in zit!

Kunst Adelt in het kort: op 1 juli 1903 werd in Helvoirt een fanfare opgericht onder de naam ‘Kunst Adelt’. Begin 1904 werd al overgeschakeld naar een harmonie. In 2003 is Harmonie Kunst Adelt onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Voor Harmonie Kunst Adelt wordt 2024 een bijzonder jaar: zij bestaan dan immers 120 jaar!

Dit Nieuwjaarsconcert is het eerste Nieuwjaarsconcert onder leiding van dirigente Anneke Konings-Kros (1970). Anneke begon haar muzikale carrière op 14-jarige leeftijd. Zij koos voor de bugel en speelde een jaar later mee in het fanfareorkest Soli Deo Gloria in haar geboortedorp Alblasserdam. Haar interesse voor muziek breidde zich uit en ze ging vervolgens musicologie studeren aan de Universiteit van Utrecht, met als specialisatie kunstbeleid en -management. Om ook praktisch onderricht te blijven volgen, koos zij in 1991 voor een studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 1995 studeerde Anneke af voor het praktijkdiploma harmonie- en fanfaredirectie, met de bijvakken piano en bugel. Intussen heeft Anneke een eigen lespraktijk met koperleerlingen en ze dirigeert nu met veel enthousiasme Harmonie Kunst Adelt.

De leden van de Harmonie hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om u te verrassen met een bijzonder concert.

Het Nieuwjaarsconcert is op zondag 28 januari in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15. De kerk is open vanaf 11.45 uur.
Het concert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld. U kunt zich aanmelden via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u binnen lopen. U bent van harte welkom.



Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Inmiddels staat op 19 november a.s. het derde concert van dit seizoen op het programma. Wij kijken met veel plezier terug op het Beethovenconcert in september en het optreden van Claudia y Manito in oktober. Tijdens het komende concert is er weer een hoofdrol weggelegd voor het prachtige orgel van de kerk. Het orgel zal worden bespeeld door Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk in 's Hertogenbosch.

De informatie die Els Knoope over dit concert en over het orgel geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk, Van Grevenbroeckstraat in Helvoirt. De kerk is open vanaf 11.45 uur.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag weer op 19 november a.s.

Mariette van Dam
Voorzitter



ORGELMUZIEK IN DE OUDE KERK
door Els Knoope

Het orgel in de Oude Kerk is zeker het bekijken én het beluisteren waard. Het orgel is een geschenk van jhr. Marinus de Jonge van Zwijnsbergen (burgemeester van Helvoirt) en zijn echtgenote jkvr. Sara Orth van Nijenrode. Het orgel draagt hun beider wapenschild. Dat het orgel een fantastische klank heeft, kunt u in dit bijzondere Noten op de Noenconcert beluisteren want dan komt Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk in 's Hertogenbosch, het orgel bespelen.

Jamie legt uit waarom hij juist voor het orgel koos. ‘Ik ben orgel gaan spelen omdat ik er altijd door gefascineerd ben geweest. Mijn tante speelde orgel en als kind van drie mocht ik aan haar orgel spelen. Later in de kerk was ik altijd geboeid door het orgel. Het is een machtig, kleurrijk instrument, eigenlijk een orkest op zichzelf!’

Jamie de Goei (1976) ontving orgellessen van Jan van Leeuwen en Jacques van den Dool. Laatstgenoemde bereidde hem voor op het conservatorium.
Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, studeerde Jamie orgel. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma's Eerste Fase Muziek en Tweede Fase Orgel (tegenwoordig bachelor en master). Daarnaast behaalde hij het diploma Kerkmuziek. Hij behaalde tijdens zijn studie de eerste prijs bij het Internationaal Orgelconcours voor Orgelstudenten te Leiden, categorie Romantiek (1998). Jamie geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland.

Over het Noten op de Noenconcert zegt Jamie: ‘Ik speel geen kerkmuziek; het programma heb ik opgebouwd rond Nederlandse componisten. De enige uitzondering hierop is Mozart, maar die schreef op 9-jarige leeftijd een variatiereeks over het Nederlandse lied "Laat ons juichen Batavieren" en past om die reden weer in het thema. Ik speel onder andere stukken van Sweelinck, deze kent iedereen nog wel van het briefje van 25 gulden. Ad Wammes componeerde veel muziek voor NPO/NTR-televisie en collega Margreeth de Jong schreef muziek die tegen de lichte muziek aanleunt en daardoor - net als de muziek van Ad Wammes - niet zo stereotiep als orgelmuziek klinkt.’

Het orgelconcert is op zondag 19 november in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15. De kerk is open vanaf 11.45 uur.

Het concert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld.





VURIGE ZUID AMERIKAANSE KLANKEN BIJ NOTEN OP DE NOEN
door Els Knoope

We begonnen dit Noten op de Noenseizoen met Beethoven, gespeeld op piano & viool. Nu nemen wij u mee op een muzikale reis door Zuid-Amerika. Het is juist die variatie die de Noten op de Noenconcerten zo aantrekkelijk maken. Voor u treden op Claudia y Manito.

Claudia van Trigt heeft het gevoel voor de Zuid-Amerikaanse muziek van thuis uit meegekregen. Van haar Surinaams/Antilliaanse vader heeft zij het temperament, en van haar Indische moeder het fijnbesnaarde geërfd. Haar vader was gitarist in diverse Latin combo’s. De beginselen van gitaar heeft ze van hem geleerd. Als kind was zij al gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon. Thuis was er echter geen harp. Toen was zij aangewezen op de gitaar. In het begin van haar studie klassiek gitaar op het conservatorium merkte ze dat ze een andere kant op wilde. Toen heeft zij zich bekwaamd in het Latijns Amerikaanse genre. De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was bij Claudia niet verdwenen. Daarom heeft zij een authentieke harp besteld uit Paraguay. Door zelfstudie en veel muziek luisteren heeft zij zich dit instrument meester gemaakt. Bij dit optreden gaat de Paraguayaanse harp met haar melancholische geluid een dialoog aan met de flamencogitaar. Betoverende melodieën en tot de verbeelding sprekende improvisaties nemen de luisteraar mee naar een gevoelswereld vol passie, weemoed en hartstocht.
Liefdesperikelen zijn hierin veelal bezongen onderwerpen. Het vurige spel van gipsy flamenco gitarist Manito geeft deze nummers een extra kleur. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Manito had op zijn zevende al belangstelling voor de gitaar. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France-stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij. Manito heeft altijd een voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Tijdens concerten speelt Manito flamenco- en zigeunertraditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron van deze nummers.



Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,

Het nieuwe seizoen van Noten op de Noen staat weer voor de deur en we zijn blij dat we er ook voor dit seizoen in geslaagd zijn u opnieuw veel mooie concerten aan te kunnen bieden. We trappen af op zondag, 17 september a.s. met twee vooraanstaande en internationaal gelauwerde musici, nl. violiste Jolente de Maeyer en pianist Nicolaas Kende.

De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven, is zoals gebruikelijk onder dit bericht opgenomen.
Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk, Van Grevenbroeckstraat in Helvoirt. De kerk is open vanaf 11.45 uur.
Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag weer op 17 september a.s. voor het begin van een mooi nieuw seizoen Noten op de Noen-concerten!

Mariette van Dam
Voorzitter


HET NIEUWE NOTEN OP DE NOENSEIZOEN GAAT BEGINNEN!

De zomer nadert zijn einde. De scholen en (sport)clubjes zijn weer begonnen en langzaam vervallen we in de routine van alle dagen. Natuurlijk hopen we op een mooie nazomer, maar we kunnen al zien dat de herfst zijn entree gaat maken. Ook het bestuur van Noten op de Noen maakt zich op voor het nieuwe Noten op de Noen-seizoen 2023/2024. Zoals u weet is een goed begin al het halve werk en daarom starten we met twee zéér getalenteerde artiesten. Voor u treden op: Jolente de Maeyer (viool) en Nicolaas Kende (piano).

Jolente De Maeyer is een van de meest toonaangevende Belgische violistes, zij heeft haar virtuositeit en gepassioneerde interpretaties naar een divers wereldwijd publiek gebracht. Ze wordt erkend als een uitzonderlijk begaafd kunstenaar, wat tot uiting komt in de vele prijzen en uitbundige recensies die ze heeft ontvangen. ​Als winnaar van verschillende internationale wedstrijden in Portugal (Cardona Competitie), Rusland (Liana Issakadze Competitie) en Londen (Benjamin Britten Competitie), begon de internationale carrière van Jolente met een succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. ​Vervolgens concerttournees in Europa, de Verenigde Staten en Zuid Afrika. Na een uitnodiging van Yehudi Menuhin toen ze 14 jaar oud was, studeerde Jolente aan de Yehudi Menuhin School in de buurt van Londen. Ze vervolgde haar studie in Londen, Berlijn en Waterloo.
​Jolente is viooldocent aan het Conservatorium van Tilburg en heeft masterclasses gegeven in België, Duitsland, Italië, Portugal en de VS. De cd 'Kreutzersonate' met duopartner Nikolaas Kende werd bekroond met een Gold Label.

Nikolaas Kende (piano) wordt geprezen om zijn poëtische spel en eerlijke, gepassioneerde muzikaliteit.
Zowel als solist en als kamermuzikant is hij een veel gevraagd pianist op internationale concertpodia.
Hij is winnaar van verschillende prijzen en heeft een succesvolle tournee gemaakt door Amerika en China.
Al meer dan 20 jaar speelt hij samen met Jolente de Maeyer. Nikolaas studeerde in Antwerpen, Amsterdam, München en Fiesole. Nicolaas geeft les aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen, hij geeft masterclasses in België, Duitsland, Italië, Portugal, Texas, Californië, en China. Jolente en Nikolaas treden voor u op zondag 17 september in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15.

De kerk is open vanaf 11.45 uur.