Programma
Concert op 20 november a.s.
Op 20 november a.s. organiseren wij weer een concert in de Oude Kerk in Helvoirt. Deze keer wordt het concert verzorgd door zangeres Luisa Kop en het prachtige orgel van de kerk wordt bespeeld door Gabriele Petouchoff. De informatie die Els Knoope over dit concert en over het orgel geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

De aanvangstijd is als gebruikelijk om 12.15 uur. Het kan echter zijn, dat in verband met de bijzondere kerkdienst die 's morgens wordt gehouden, wij niet ruim van te voren in de kerk terecht kunnen.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 20 november a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

Noten op de Noen-concert op 20 november 2022
door Els Knoope

Op zondag 20 november is er weer een bijzonder Noten op de Noen-concert. Voor u treden op Luisa Kop (zang) en Gabriele Petouchoff (orgel).

Luisa Kop (Oosterhout 1997) begon op vijftienjarige leeftijd te zingen in het kerkkoor van Sint-Jansbasiliek te Oosterhout. Ze volgde de lerarenopleiding maar kwam tot de ontdekking dat daar haar hart niet lag. Ze stopte met de opleiding en kwam voor de vraag te staan: Wat moest ze gaan doen? Ze ging op retraite en vond bij het beeld van de Heilige Cecilia het antwoord. Cecilia leefde in de 2de of 3de eeuw in Rome. Zij is de patrones van muzikanten, kerkmusici, zangkoren, organisten en orgelbouwers. Haar feestdag is op 22 november dus dit concert wordt opgedragen aan Cecilia.
Luisa deed auditie voor het conservatorium en werd in Tilburg aangenomen. Daarnaast schrijft zij columns in het Katholiek Nieuwsblad en heeft ze in het dagblad Trouw geschreven over zingeving.
Gabriele Petouchoff is een Italiaanse componist, performer (klavecimbel, orgel, piano) en docent gevestigd in Nederland, met een diepe liefde voor oude muziek. Hij is ook actief als schrijver en journalist. Hij begon zijn muzikale studie op 11-jarige leeftijd op de klavecimbel en begon van daaruit te componeren.
De muziekcatalogus van Petouchoff bevat vocale en instrumentale muziek, zowel wereldlijke als sacrale. Hij is enthousiast om muziek en kunst te maken met het doel schoonheid te laten zien en te laten horen.

Het orgel van de Oude Kerk is van begin 1800 en is gebouwd in de stijl van Lodewijk XVI. Het is een geschenk van Jhr. Marinus de Jonge van Zwijnsbergen, destijds burgemeester van Helvoirt, en zijn echtgenote Sara Orth van Nijenrode. Het orgel draagt hun beider wapenschild. Toen dominee Van Gogh met zijn gezin in 1871 in Helvoirt kwam wonen trof hij het orgel in slechte staat aan. Hij besloot in 1872 de kerk grondig te verbouwen. Er kwam een kosterswoning in de kerk en het orgel werd gerestaureerd door orgelbouwer van Puffelen uit Zaltbommel. Dit alles werd betaald met de verkoop van het oksaal uit 1500.
In 1971 en 1997 werd het orgel weer gerestaureerd door A. de Graaf uit Leusden.Voor ons 50-jarig jubileum zouden wij extra uitpakken. Zouden, want helaas gooide corona meermaals roet in het eten, waardoor we een aantal keer ons programma moesten aanpassen.
De topartiesten die we maar liefst twee maal hebben moeten afzeggen, treden nu dan toch voor ons op. Op zondag, 16 oktober a.s. zal het concert verzorgd worden door violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova! Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Els Knoope heeft zoals gebruikelijk de informatie over dit concert geschreven en deze is onder dit bericht opgenomen.
Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 16 oktober a.s. voor een bijzonder concert!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam

VoorzitterTopartiesten komen naar Noten op de Noen
door Els Knoope

Soms gebeurt er iets en dan denk je hoe is het mogelijk! Nu heb ik het niet over politiek maar over Noten op de Noen. Twee topartiesten die op wereldpodia staan komen naar Helvoirt en dat is toch wel heel bijzonder.
De Volkskrant heeft een top veertig gemaakt met de allerbeste albums allertijden. De lijst der lijsten, met popfenomenen, ijzersterke come-backs en klassieke werken die je de adem benemen. Het album Symbiosis van Merel Vercammen en Dina Ivanova belandt op nummer 27!
Ook op de muzieksite Basia con fuoco staat het album Symbiosis in de top tien. Ik citeer van de website: ‘Merel Vercammens stokvoering is zacht en liefdevol en haar toon zoet. Toverachtig, eigenlijk. Daarin wordt ze fenomenaal bijgestaan door Dina Ivanova, één van de prijswinnaars op het laatste Liszt-Concours. Over symbiose gesproken!’

U begrijpt het al: Merel Vercammen( viool) en Dina Ivanova (piano) zijn de twee topartiesten die nu naar Noten op de Noen komen. Violiste Merel Vercammen studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze was prijswinnares van de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld, zij speelde in het Concertgebouw in Amsterdam, in Rotterdam, Hamburg, Londen en in de provincie Guangdong in China. En nu komt zij naar Helvoirt!

Dina Ivanova werd geboren in Ryazan (Rusland). Op 4,5-jarige leeftijd begon zij met pianospelen. Al gauw werd duidelijk dat zij een talent was. Op 6-jarige leeftijd nam zij al deel aan een concert met het gemeentelijk kamerorkest. Zij is premium laureaat van de Russische president van het programma getalenteerde Russische kinderen.

Merel Vercammen en Dina Ivanova hebben een nieuwe cd uitgebracht, The Boulanger Legacy die een mooie recensie kreeg van Peter van der Lint in Trouw. Hij gaf het album vier sterren. Lili en Nadia Boulanger waren twee begaafde muzikale zussen. Lili schreef composities en Nadia was pedagoge en dirigente. Helaas is Lili op jonge leeftijd gestorven. Maar haar muziek leeft voort!Seizoen 2022 - 2023

Muziek verbindt, muziek verblijdt en ontroert. Muziek maken is heerlijk; naar muziek luisteren en ervan genieten is voor velen een belangrijk onderdeel van hun leven. Met deze gedachten als uitgangspunt organiseert de Stichting Noten op de Noen al sinds 1970 gratis concerten in de Oude Kerk in Helvoirt op iedere derde zondag van de maanden september t/m mei om 12.15 uur.

Het is heel mooi te zien hoeveel plezier er door toehoorders en artiesten aan de concerten wordt beleefd. Vaste bezoekers die al jaren veel van onze concerten bezoeken. En inmiddels is er ook veel belangstelling uit de omgeving van Helvoirt. De artiesten die voor ons optreden genieten van het warme onthaal door ons publiek en van onze mooie kerk.

Voor het seizoen 2022-2023 hebben we weer een mooi programma kunnen samenstellen, waarbij we opnieuw naast artiesten van naam, vooral ook jonge, veelbelovende musici hebben kunnen contracteren. Zij krijgen hierdoor de gelegenheid om meer podiumervaring op te doen, wat ook één van onze doelstellingen is.

De Stichting Noten op de Noen bestaat uit een groep van enthousiaste vrijwilligers, die met veel plezier deze concerten organiseren. We bieden hoogwaardige concerten in uiteenlopende muziekstijlen: van kamermuziek tot jazz en van harmonie tot tango. Ook wereldmuziek komt aan bod. We hopen en verwachten dat we nog vele jaren contracten kunnen afsluiten met musici en u afwisselende muziek van hoge kwaliteit kunnen bieden. Onze concerten zijn laagdrempelig en we hopen daarmee zoveel mogelijk belangstellenden te bereiken. Uw financiële steun wordt steeds belangrijker, omdat we geen subsidies van overheidswege ontvangen.

U kunt ons steunen door:

Wij zijn blij met uw steun en uw bezoek in de afgelopen jaren en hopen dat we hierop mogen blijven rekenen.

Graag tot ziens bij één van de concerten!

namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter