Persberichten


Beste vrienden, belangstellenden en sponsoren,

Helaas hebben wij door de coronamaatregelen en de onzekerheid over de einddatum van de huidige lock-down moeten besluiten in januari geen concert te organiseren. Wij hopen in februari de draad weer te kunnen oppakken en u de concerten, die in de rest van het seizoen zijn gepland, te kunnen aanbieden.

Het programma is:

Wij wensen u prettige feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Hartelijke groet,

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam

Voorzitter
NOTEN OP DE NOEN

door Els Knoope

Laat ik beginnen om u een jaar toe te wensen waar veel muziek in zit. Waar ook veel muziek in zit zijn de Noten op de Noenconcerten.
Eerst het goede nieuws: er is steeds meer belangstelling voor de Noten op de Noenconcerten. Ook krijgen we heel veel complimenten over de artiesten die optraden. Het laatste concert met violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova was helemaal volgeboekt. We hadden zelfs een lange wachtlijst! Het slechte nieuws is dat het concert niet doorging. Het concert stond gepland op 19 december en op 18 december maakte premier Rutte bekend dat de lockdown op zondag 19 december inging. Natuurlijk was de vleugel al gestemd en Dina Ivanova was al onderweg van het buitenland naar Nederland. Dat is balen! Maar even diep ademhalen en vooral weer doorgaan.

Traditiegetrouw is er in januari altijd een geweldig nieuwjaarsconcert met harmonie Kunst Adelt. Maar om een geweldig concert te kunnen geven is veel repeteren noodzakelijk en in deze coronatijden is dat niet mogelijk. Bovendien spelen de coronamaatregelen en het aantal toehoorders een grote rol. Kortom in januari is er geen Noten op de Noenconcert. We hopen in februari met goede moed weer te beginnen en ik kan u verklappen dat we dan weer geweldige artiesten hebben, namelijk de winnaars van het IVC (Internationaal Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch). Daar kom ik in februari weer op terug.

Want kunnen de concerten in februari doorgaan?

Dat is nog even in een glazen bol kijken. De optimist (dat ben ik) zegt: ‘Ja natuurlijk!’ Maar helaas er zijn ook heel veel pessimisten! Die zien erg veel hoge (corona)golven op ons af komen.
We houden u in ieder geval op de hoogte door de berichtgeving op Helvoirtnet en in het Pomphuiske en via de mail en we hopen u snel weer te zien bij onze concerten. Want het enige wat artiesten willen is muziek maken en wij als bestuur van Noten op de Noen willen natuurlijk concerten organiseren. Tja en u ons publiek wil natuurlijk weer genieten van geweldige muziek! Daar zijn we in deze donkere tijd wel aan toe. We zien u graag in blakende gezondheid terug bij ons volgend concert waar heel veel muziek in zit. Maar dat had u ondertussen al begrepen!
Hierbij ontvangt u de informatie over het Noten op de Noen-concert dat wij op 21 november a.s. om 12.15 uur organiseren.
Deze informatie die door Els Knoope over dit concert is geschreven, vindt u onderaan dit bericht. Dit maal treedt Nikola Meeuwsen voor u op. Het belooft weer een bijzonder concert te worden!

Helaas zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit geen gevolgen heeft voor onze concerten.
Omdat de 1,5 meterregel nu niet geldt, hebben we de gehele kerk tot onze beschikking. Wel zullen wij bij binnenkomst uw coronabewijs (vaccinatiebewijs of negatieve test) controleren.
Wij verzoeken u vriendelijk om bij klachten (verkoudheid etc.) thuis te blijven.

Wij stellen u graag in de gelegenheid om uw plaats voor het komende concert te reserveren.
Wij houden dan een stoel voor u vrij tot 12.05 uur. Het blijft natuurlijk mogelijk om zonder reservering op de dag zelf binnen te lopen.

Voor een reservering kunt u een bericht sturen naar notenopdenoen@ziggo.nl mailto:notenopdenoen@ziggo.nl .

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag weer op 21 november a.s.!

Hartelijke groet,

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam

Voorzitter


PIANOVIRTUOOS BIJ NOTEN OP DE NOEN.

Op zondag 21 november a.s. om 12.15 uur staat er een bijzonder talent op het programma, namelijk: Nikola Meeuwsen. Z ijn optreden is al twee keer gepland, maar door de lockdowns moesten deze helaas worden geschrapt. Nu kan zijn concert eindelijk doorgaan. Nikola heeft al twee keer eerder bij Noten op de Noen opgetreden en daar was zijn optreden een doorslaand succes.

Nikola Meeuwsen was eerder te zien in Podium Witteman en hij maakte daar grote indruk en ontroerde met zijn pianospel.
De Avro/Tros heeft een documentaire over hem heeft gemaakt en als je de naam Nikola Meeuwsen en Avro/Tros invoert bij Google krijg je deze te zien. Zo maak je kennis met de nu 19-jarige Nikola, je ziet hoe hij als kleine jongen op een skate board stapt en hoe hij op zijn BMX-fietsje fietst. Maar al gauw krijgt hij een liefde voor pianospelen. Zijn vaders schatkamer vol grammofoonplaten van oude pianisten lokte Nikola als kleuter naar de klassieke muziekwereld. Een jaar na zijn eerste pianoles won hij op zijn negende het Steinway Pianoconcours. Nikola: ‘Als jongen van acht keek ik op YouTube naar pianisten. Geweldig, Horowitz die in Carnegie Hall opkwam en - hop! - de flapjes van zijn rokkostuum achter zijn kruk gooide en heel rechtop ging zitten spelen met een groot orkest. Op tafel trommelend zat ik hem na te doen.’

Nikola profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. Zo kreeg hij de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. Hij woont in Scheveningen, maar hij reisde elke maand naar de Accademia Pianistica Incontri col Maestro in het Italiaanse Imola, voor lessen van Enrico Pace. Helaas beëindigde corona het reizen. ‘Door de coronamaatregelen ben ik meer gaan sporten en heb ik nieuw repertoire ingestudeerd.’

In de NRC stond: De pianist Nikola Meeuwsen bewees in de vierde sonate van Skrjabin waarom hij de Concertgebouw Young Talent Award verdient. Moeiteloos riep hij de betovering en vervoering van de sterrennacht op die de componist inspireerde. Een talent om in de gaten te houden.

Dit talent geeft nu een concert in Helvoirt. Kom dat zien en horen.
Zoals u gewend bent is er iedere 3e zondag van de maand van september tot en met mei een Noten op de Noen-concert. Verrassende optredens in verschillende genres. Het afgelopen jaar begonnen we met een klassiek duo, maar al gauw zorgde Covid voor een valse noot. Concerten werden afgelast en dat was niet leuk, voor u niet als toehoorder, niet voor de artiesten, die niets liever doen dan optreden en ook niet voor ons als bestuur. We hadden een heel feestprogramma opgezet voor ons 50e jubileumjaar en daar werd helaas een streep doorgezet. Maar we gaan ons 51e Noten op de Noen-jaar weer vol goede moed beginnen en we gaan er een geweldig muzikaal jaar van maken vol muzikale surprises!

Na de start van ons 51e seizoen met succesvolle concerten op 19 september en 17 oktober kunnen wij u met veel plezier laten weten dat het programma voor het seizoen 2021-2022 nagenoeg is ingevuld. Het is gelukt om een aantal concerten dat in ons jubileumjaar 2020-2021 gepland stond nu in de komende maanden aan u aan te bieden.

Het programma ziet er als volgt uit:

We hopen u tijdens een of meerdere concerten weer te mogen begroeten!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter Noteer in uw agenda: zondag 17 oktober om 12.15 is er in de Oude Kerk van Helvoirt een bijzonder Noten op de Noenconcert. Hadden we vorige keer Jiddische muziek nu krijgt u saxofoon. Met jonge energie en een aanstekelijk enthousiasme combineert Tantrum Saxophone Quartet minimalistische muziek met gevarieerde klassiekere werken tot een boeiend en excellent geheel. De saxofonisten Artur Lopes (sopraansaxofoon), Dauphine Van der Velpen (altsaxofoon), João Faustino (tenorsaxofoon) en Renato Almeida (baritonsaxofoon) bundelen hun krachten om een boeiend cross-over programma te brengen met werken van Mendelssohn en Jean Rivier tot Philip Glass en meer. Een programma waar zowel het publiek als de saxofonisten evenveel van zullen genieten.

Met Portugese (João Faustino) en Belgische (Dauphine Van der Velpen) roots is Tantrum Saxophone Quartet in 2020 gevormd en gevestigd in Tilburg, waar ze hun gemeenschappelijke fascinatie voor toegankelijke, melodische en gevarieerde kamermuziek ontdekten. Het saxofoonkwartet is een dynamisch en uniek geheel door de verschillende stijlen en persoonlijkheden die elkaar ondersteunen en aanvullen, zowel tijdens als naast het musiceren. Als kwartet zijn de veelbelovende Tantrumsaxofonisten in korte tijd heel sterk uit de hoek gekomen en na amper een halfjaar aan repetities en samenspel konden ze de eerste prijs van de Willem Twee Toonzaal grijpen op 25 april 2021, in volle covid-19 tijden waar concerten geen evidentie zijn. Hierna stonden fantastische master recitals op het programma voor de leden van het masters saxofoonkwartet: Tantrum Saxophone Quartet. Dit was een mooie doorstart naar het nieuwe cross-over programma van minimalistische muziek met traditionele saxofoonkwartetmuziek.

Pas heeft de groep een lunchconcert gegeven in Eindhoven waar ze vele enthousiaste reacties voor mochten ontvangen en nu is Helvoirt aan de beurt. Het is compleet anders dan het vorige concert maar het enthousiasme van de artiesten blijft hetzelfde.

U kunt alvast de volgende data noteren:
Aanvangstijd 12.15 uur; locatie Oude Kerk.
Ons eerste concert maakt deel uit van een groter geheel. Van 11-19 september vindt namelijk de Cultuurweek 2021: Cromvoirt, Helvoirt, Vught plaats. Ook Noten op de Noen neemt daarin deel. De initiators en werkgroep van deze Cultuurweek hopen met deze eerste Cultuurweek een duurzame samenwerking aan te gaan, zodat we vaker onze culturele krachten kunnen bundelen om zo het Vughts cultuurnetwerk zichtbaar te maken. Uitgangspunt is, dit jaar, om de start van het aanbod van cultuur educatieve activiteiten binnen de gemeente Vught te vieren! Te vieren dat Helvoirt bij de gemeente is gekomen. Dat lijkt me wel een feestje waard! En om te vieren dat we na een zware coronatijd weer meer, of bijna alles, mogen doen.

Het concert van 20 december a.s. kan gelukkig doorgaan. Het concert zal worden verzorgd door pianist Nikola Meeuwsen.
Nikola zou oorspronkelijk het concert van 15 november verzorgen. We zijn heel blij dat het mogelijk is gebleken zijn optreden naar december te verschuiven.

We hopen u op de 20e weer te mogen ontmoeten! Op zondag, 15 november a.s. staat al weer het derde concert van het 50e Noten op de Noen-seizoen op het programma.

Ook deze keer kunnen wij u een bijzonder concert aanbieden. Voor u speelt dan iemand die tot de top van Nederland behoort, namelijk de 18-jarige pianist Nikola Meeuwsen. De Avro/Tros heeft zelfs een documentaire over hem gemaakt. Deze documentaire is te zien via https://www.avrotros.nl/klassiek/item/avro-tros-klassiek-presenteert-pianist-nikola-meeuwsen/. Op 24 april 2020 presenteerde Avro/Tros zijn debuut-cd met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.

Nikola Meeuwsen geeft concerten in binnen- en buitenland en onlangs trad hij op met het Residentie Orkest in het Concertgebouw van Amsterdam. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola en nu in Helvoirt. Het is inmiddels de derde keer dat Nikola in Helvoirt een concert verzorgt.
In dit Noten op de Noen-concert speelt Nikola werken van Bach en Schumann.
Wij verzoeken u om uw plaats te reserveren omdat er door de coronacrisis helaas maar plaats is voor 30 personen. U kunt dit doen via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.
Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Zoals we u al eerder hebben laten weten, is het helaas nog niet mogelijk om het jaarprogramma definitief vast te stellen. De data van de volgende concerten zijn 20 december, 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei. De datum van het concert in januari staat nog niet vast.

Wij verwelkomen u graag op 15 november a.s. bij het optreden van Nikola Meeuwsen! Op zondag 18 oktober 2020 bariton Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering.
A.s. staat het tweede concert van het 50e Noten op de Noen-seizoen op het programma. Zoals ieder jaar komen winnaars van een onderdeel van het IVC-concours (Internationaal Vocalisten Concours) naar Helvoirt. Dit jaar zijn dat Vincent Kusters (zang) en Charlie Bo Meijering (piano). Eerstgenoemde was al eerder winnaar van het precieuze Prinses Christina Concours. Het concert heeft als titel: “Der Himmel hat eine Träne geweint” en het begint met het regenlied van J.Brahms, een toepasselijk lied bij het begin van de herfst.

Door de coronacrisis kunnen we helaas het geplande jubileumprogramma nog niet uitvoeren, maar we zijn blij dat we toch in aangepaste vorm en met strikte inachtneming van de maatregelen concerten kunnen aanbieden. Dit betekent dat we volgens de laatste regels plaats hebben voor 30 personen. Daarom verzoeken wij u om uw plaats te reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

gelieve u aan te melden uiterlijk vóór zaterdag 17 oktober a.s. via notenopdenoen@ziggo.nl en daarbij aan te geven of u alleen of met twee komt; u ontvangt een bevestiging van uw reservering dan wel bericht dat u op de wachtlijst staat (want "vol = vol");Bariton Vincent Kusters begon op 7-jarige leeftijd met zingen, eerst in een kinderkoor en later ook bij een jongenskoor. Op deze leeftijd kreeg hij ook zijn eerste pianolessen. Vanaf zijn 10ejaar kreeg hij zangles op de muziekschool van Maastricht, wat resulteerde in vele solo-optredens als jongenssopraan. Op 16-jarige leeftijd begon Vincent te studeren aan het Conservatorium van Maastricht in de klas voor jong talent. Tijdens zijn studie aan het conservatorium ontwikkelde hij zich tot een allround zanger, maar al vroeg werd hij gegrepen door de schoonheid en diepgang van het lied. Vincent won een prijs als zanger tijdens het Prinses Christina Concours in 2008. Tijdens Festival Vocallis won hij twee keer de Vocallis Liedprijs. Naast zanger en pianist is hij organist.

Charlie Bo Meijering is op 22 november 1987 geboren in Amsterdam. Voor zowel muziek als beeldende kunst koestert hij een grote passie. Tussen 2006 en 2013 studeerde hij klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels treedt hij met regelmaat op in het Concertgebouw en was hij te zien op de televisie in de programma'sHet Orkest van Nederland(2014) enMaestrO (sinds 2016). Charlie Bo legt zich sinds jaar en dag ook toe op het maken van tekeningen. Zijn tekeningen zijn erg bijzonder (https://www.charliebomeijering.com/tekenwerk.html).

Naast piano speelt Charlie Bo orgel, beiaard en klavecimbel.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Omdat op dit moment niet te voorspellen valt wat de komende maanden mogelijk is in verband met het coronavirus, hebben wij het jaarprogramma nog niet definitief vastgesteld. Wel kunnen wij u laten weten dat op 15 november a.s. pianist Nikola Meeuwsen voor ons zal optreden.

De andere data voor de concerten zijn 20 december, 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei. De datum van het concert in januari staat nog niet vast.

Wij verwelkomen u graag op 18 oktober a.s. voor een bijzonder optreden!

Hans Ludikhuize heeft te kennen gegeven na 25 jaar het voorzitterschap van Stichting Noten op de Noen neer te leggen.
Wij zijn Hans veel dank verschuldigd voor zijn grote inzet voor onze Stichting. Vele jaren heeft hij de organisatie van de concerten mogelijk gemaakt en voor verbinding met de Vrienden en sponsoren gezorgd. Zijn enthousiasme heeft er mede voor gezorgd dat we inmiddels voor het 50e jaar concerten in de Oude Kerk kunnen aanbieden.

Het bestuur neemt, voor zover de coronamaatregelen dat toestaan, op gepaste wijze afscheid van Hans. Mariette van Dam heeft het voorzitterschap overgenomen.